דפיברילטור הוא מכשיר מציל חיים. מאז שנכנס לתוקף חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, נרשמו מקרים רבים שבהם המכשיר סיפק את המענה הראשוני למצב של דום לב, עוד לפני הגעת כוחות ההצלה, וזאת בשל שילוט דפיברילטור שהיה במקום כפי שקובע החוק. חשוב לדעת כי במקרים שבהם הלב מפסיק לגמרי לפעול כל שנייה היא קריטית, ולכן הפעלת הדפיברילטורים על-ידי מי שהיו בסביבה באותו רגע מנעה מקרי מוות וגם מצבים שבהם הנזק היה "רק" פגיעה מוחית חמורה. בדיקת תקינות דפיברילטור, על-פי הנהלים הקיימים, מבטיחה שברגע האמת ניתן יהיה להשתמש במכשיר יקר הערך.
מה קובעות התקנות העדכניות לגבי בדיקות תקינות לדפיברילטור?
עם השנים, נקבעו על סמך החוק תקנות שונות במטרה להבטיח הצבת דפיברילטורים במקומות שבהם הם עשויים להביא תועלת, וכן על-מנת שהשימוש בהן יהיה מיטבי. כך למשל ב-2014, ביוזמת חברי הכנסת אחמד טיבי ויעקב מרגי, נקבע שגם בבתי ספר עם 500 תלמידים או יותר יוצב מכשיר החייאה – בנוסף לקניונים, משרדי ממשלה, מטוסים ונמלי תעופה, תחנות רכבת ותחנות מרכזיות, מקומות עבודה גדולים, בריכות שחייה, אולמות אירועים, אצטדיונים, בתי מלון, בתי סוהר, בתי אבות ועוד.
סעיף 8 בתקנות הנ"ל מתייחס לסוגיה החשובה של בדיקת תקינות דפיברילטור. לפי סעיף זה, יש לדאוג לתקינות המכשיר ולוודא כי קיים נוהל בדיקת דפיברילטור בהתאם להנחיות הרשומות עבור הדגם הספציפי שהותקן במקום. לשם כך, יש למנות אדם שיהיה אחראי לנושא. אותו אדם יבצע בתדירות של פעם בשבוע בדיקה שכוללת את שלמות המכשיר, את תקינותן של הסוללות ואת נורית החיווי (שתפקידה הוא להתריע אם יש תקלה). כמו כן, נבחן מצב העמדה כולה, ובפרט האם ניתן לפתוח אותה בקלות (אם יש סגירה כלשהי).
תיעוד מלא של הבדיקות
סעיף נוסף בתקנות לגבי נוהל בדיקת דפיברילטור מחייב תיעוד מלא של תוצאות הבדיקות התקופתיות הנ"ל. העתקים של ממצאי הבדיקות של החודש החולף יוחזקו בסמוך למכשיר עצמו, ובמשרדי האחראי על המקום יוחזקו תוצאות של לפחות 12 חודשים כך שניתן יהיה להציג אותן למפקח במידת הצורך.
פעולה הכרחית נוספת מצד מי שמוגדר כ"מחזיק מקום ציבורי" הוא שליחת תצהיר מאומת וחתום בכל 31 בדצמבר – תצהיר שמעיד על ביצוע כל הבדיקות השבועיות כנדרש במשך השנה שהסתיימה.
המכשירים החכמים שבודקים את עצמם
הרעיון המרכזי של דפיברילטור אוטומטי הוא שכל אדם יהיה מסוגל לתפעל אותו, כולל במצבי חירום שמייצרים לא מעט לחץ – כדי שגם מי שאינו מיומן במתן עזרה ראשונה יוכל להציל חיים. כחלק מההנגשה המלאה של המכשירים לציבור הרחב, דפיברילטורים אוטומטיים מהדגמים המתקדמים יודעים גם לבדוק את עצמם באופן אוטומטי. בדיקת תקינות דפיברילטור שכזה מתבצעת מדי יום, והיא כוללת את כל הרכיבים האלקטרוניים, את תתי המערכות וכמובן את הסוללה שבלעדיה המכשיר לא יוכל לספק את השוק החשמלי במקרה חירום. תוצאות כל בדיקה יומית כזו מתורגמות לנורית חיווי – כשהיא מהבהבת בצבע ירוק, הפירוש הוא שהמכשיר תקין לחלוטין. בדפיברילטורים אחרים נדרשת בדיקה על-ידי אנשי מקצוע שזהו תחום התמחותם.
החלפת סוללות ואלקטרודות
כדי לשמור על תקינותו של דפיברילטור, צריך לתחזק אותו כמו שצריך. זה אומר בין היתר לבצע החלפה של הסוללות שלו, כך שתמיד יתפקד בשעת חירום, וכן החלפת של האלקטרודות שלו שמוליכות את החשמל אל גוף המטופל. בכל דגם עושים את זה בתזמון על פי הוראות היצרן, אך באופן עקרוני פעולות אלו נדרשות מדי כמה שנים. אל תחסכו על התחזוקה של הדפיברילטור – זה עשוי להציל חיים!