מצבי חירום רפואיים מייצרים באופן טבעי לחץ רב. בפרט כך הדבר כשאדם עובר דום לב. מצד אחד, כל שנייה קריטית ומצד שני, מי שלא עבר הכשרה יסודית לא בהכרח ידע כיצד לעזור לאותו אדם. דפיברילטור אוטומטי הוא מכשיר שמאפשר למעשה לכל אחד ולכל אחת להחזיר את הלב לפעילות סדירה ותקינה, עוד לפני שמגיעים כוחות ההצלה, ואם המכשיר מדבר בעברית ומנחה את המשתמשים בו בכל שלב ושלב, פוחת גם הלחץ וגדל הסיכוי להציל חיים.
איך מפעילים דפיברילטור אוטומטי?
דפיברילטורים אוטומטיים אמורים להימצא על פי חוק הדפיברילטורים בכל מקום ציבורי שעשוי להגיע אליו קהל נרחב – יותר מ-500 בני אדם. ניתן למצוא אותם בבריכות שחייה, אצטדיונים, אולמות אירועים גדולים, תחנות מרכזיות (של אוטובוס או רכבת), קניונים, מקומות עבודה גדולים, אוניברסיטאות ועוד.
חשוב להדגיש: בכל מצב שבו נתקלים באדם שעבר דום לב – הסימפטומים הם אובדן הכרה וחוסר נשימה או נשימה לא סדירה – במקביל להבאת הדפיברילטור ושימוש בו, מזעיקים גם עזרה מקצועית (חיוג למד"א – טל' 101). כמובן שאם ישנם מספר אנשים בזירת האירוע מחלקים את המשימות כדי לא לבזבז זמן יקר. 4 דקות מרגע שהלב מפסיק לפעום כבר נגרם נזק מוחי בלתי הפיך, ולכן כל שנייה קובעת.
הפעולה הראשונה היא עיסוי הלב, בקצב של 100 בדקה, וזאת עד להגעת הדפיברילטור (כאמור כדאי שמישהו יבצע עיסוי ומישהו אחר יביא את המכשיר). כשהדפיברילטור בידיכם, פותחים את המכסה. דפיברילטור בעברית משמיע הוראות בשפה קלה להבנה כך שגם במצבי לחץ אפשר יהיה למלא אותן במדויק. כעיקרון, מדביקים שתי מדבקות על החזה של האדם שעבר דום לב, ונותנים לדפיברילטור לאבחן איזו הפרעת קצב גרמה למצב. המכשיר גם מחליט בעצמו האם נדרש שוק חשמלי, ואם כן – מייצר אותו. במהלך הפעולה הזו מפסיקים את העיסוי, ומחדשים אותה לאחר מכן.
במצבים מסוימים ייתכן צורך במכות חשמל נוספות, בתדירות של אחת לשתי דקות. דפיברילטור בעברית ינחה אתכם לעצור את העיסוי של הלב ואז לחזור אליו אחרי מכת החשמל. פעולה זו נמשכת עד להגעת צוות רפואי.
למה דפיברילטור בעברית משפר את הסיכוי למנוע נזק חמור?
כאמור, בכל מצב חירום ישנו לחץ רב, וכשאדם עובר דום לב על אחת כמה וכמה. דפיברילטור בעברית מפוגג מיידית חלק מהלחץ, ובעצם את רובו, ומאפשר למי שנמצא בסביבה להעניק טיפול אפקטיבי ומציל חיים גם אם מעולם לא עבר שום הכשרה בנושא.
עוד כדאי לדעת שבנוסף להצבת דפיברילטורים אוטומטיים במקומות ציבוריים, ישנן גם גרסאות ביתיות של מכשיר מתקדם זה, דוברות עברית כמובן, והן מיועדות למי שנמצא בקבוצת סיכון להתרחשות הפרעות חמורות בקצב הלב.
בין הדגמים דוברי העברית האיכותיים שתוכלו למצוא: HS1 של פיליפס, PAD360 של Heartsine ו-LifeLine של חברת DefibTech.