דום לב הוא מצב מסכן חיים ולמעשה אחד מגורמי המוות העיקריים בארץ וגם במקומות אחרים בעולם. ההגדרה של מצב זה היא הפסקה מוחלטת של פעילותו של הלב. כשהלב חדל מלפעול, זרימת הדם לאיברים השונים נפסקת אף היא ובפרט לא מגיע דם למוח. המחסור בחמצן, שמגיע עם זרם הדם, גורם למוות מידי של תאים במוח, וללא התערבות מהירה הסיכוי להישאר בחיים אפסי.
6% בלבד
על-פי מחקר חשוב מאוד שערכו 3 חוקרים ישראלים ושפורסם באחד מכתבי העת החשובים ביותר בתחום ההחייאה – Resuscitation – הסיכוי לשרוד דום לב בישראל הוא 6% בלבד. המחקר של גינזבורג, קרק ועינב בחן את המצב בירושלים, אם כי מן הסתם הסיכוי לא יהיה גבוה יותר בישובים אחרים בארץ, ולמעשה הנתון המשמעותי יותר – הסיכוי לשרוד בלי נכות משמעותית – מציג תמונה קשה אף יותר: רק 3% מהלוקים בדום לב במרכז עיר הבירה של ישראל יצליחו לצאת מהמצב שבו הלב מפסיק לפעול בלי נזק חמור מאוד.
לשם השוואה, בסיאטל – שגם בה בוצע מחקר מקיף בנושא – הסיכוי לשרוד הוא 21%. חשוב להדגיש שהמחקר בישראל נערך ב-2014, ומאז חל שיפור מסוים בתחום, אך גם כך לפי איגוד הקרדיולוגים בישראל מספר בני האדם שמתים עקב דום לב בארץ עומד על כ-8,000 בשנה.
מה משפיע על הסיכוי לשרוד דום לב?
על-פי מחקר אחר, אחד הפקטורים המשמעותיים ביותר בסיכוי לשרוד דום לב הוא מספר הדפיברילטורים האוטומטיים לכל קמ"ר. באוסטרליה למשל עלה באזור מסוים היקף השימוש במכשירים מצילי חיים אלה פי 11 בתוך עשור – והסיכוי של בני האדם שעברו דום לב לשרוד זינק ב-62%.
הסיבה לכך פשוטה: במצב שבו הלב לא פועל, תוך 4 דקות נגרם נזק מוחי שאינו הפיך ותוך 7-8 דקות האדם למעשה מת. דפיברילטור אוטומטי מאפשר לטפל במצוקה באופן מידי ובכך מגדיל במידה ניכרת את הסיכוי להישאר בחיים. על-מנת שהאדם שלקה בליבו יזכה לאותו סיכוי לשרוד, חשוב כמובן שאותו מכשיר חיוני יהיה נגיש. בישראל חוקק כבר ב-2008 חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים אולם גם יותר מעשור לאחר מכן האכיפה שלו אינה משמעותית, ומספרם של הדפיברילטורים פחות גבוה מכפי שהיה אמור להיות.
איך דפיברילטור אוטומטי מציל חיים?
הסיבה העיקרית לדום לב היא הפרעה בקצב הלב ובפרט פרפור חדרים. הדפיברילטור האוטומטי יודע לזהות את הסיבה להפסקת הפעילות הלבבית, ובמידת הצורך – אם אכן ישנה הפרעה בקצב ועל כן הלב הפסיק לפעול – המכשיר מייצר שוק חשמלי. השוק מבצע מעין Reset ללב ומיד אחריו, כהרף עין, הלב חוזר לפעום בקצב סדיר ומתחדשת זרימת הדם למוח (ולשאר האיברים כמובן). בנוסף, מנחה הדפיברילטור את האדם שמגיש את העזרה הראשונית החיונית לאדם שלקה בליבו כיצד להמשיך בהחייאה.
הפעלה מהירה של הדפיברילטור – תוך דקה – מאפשרת להציל חיים ב-90% מהמקרים של דום לב. על-מנת שמספר ההרוגים עקב דום לב בישראל יפחת, חשוב מאוד שבכל המקומות שאליהם מגיעים אנשים רבים יוצב דפיברילטור אוטומטי ובנוסף רצוי להרחיב את מודעות הציבור לגבי השימוש במכשיר יקר ערך זה.