חיי אדם הם הדבר היקר ביותר שקיים עלי אדמות. כולנו מכירים את הביטוי הנפוץ "כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו" (אגב, במקור במשנה נכתב "כל המקיים נפש אחת, מעלים עליו כאילו קיים עולם מלא"), ומוכנים לעשות הכל כדי לעזור לאדם שמתמוטט פתאום על-מנת שלא ימות בטרם עת. על-מנת שאפשר יהיה לעשות זאת, חשוב מאוד להחזיק בכל מקום ציבורי ציוד החייאה מתאים.
דפיברילטור אוטומטי
ציוד ההחייאה החשוב ביותר הוא דפיברילטור אוטומטי. מכשיר זה מאפשר לכל אדם, גם אם אין לו הכשרה רפואית, לספק מענה מידי למצב מסכן חיים במיוחד – דום לב.
דום לב הוא מצב שבו המשאבה החשובה מפסיקה לפעול לגמרי. כשהלב לא פועל, אין זרימה של דם בגוף, ולתאים השונים לא מגיע חמצן. ללא חמצן התאים מתים, וכשתאי המוח מתים בקצב מהיר התוצאה היא פגיעה מוחית (כבר אחרי 4 דקות ישנו נזק חמור ובלתי הפיך!) ומוות (אם לא ניתן מענה לדום לב תוך 7-8 דקות הסיכוי לשרוד הוא פחות מ-10%, וכאמור גם אם האדם נשאר בחיים הוא יסבול מפגיעה קשה במיוחד).
הסיבה העיקרית להפסקת פעילות הלב היא פרפור חדרים – פעילות חשמלית לא סדירה משבשת את קצב הלב ובעצם מפסיקה את הזרמת הדם החיונית לאיברים. דפיברילטור אוטומטי מזהה את הגורם לכשל הלבבי ובמידת הצורך מספק שוק חשמלי. השוק מייצר מצב של מעין רי-סטארט ללב ולאחר מכן הוא חוזר לפעילות סדירה. נוכחות של דפיברילטור במקום ציבורי ושילוט ברור שמבטיח גישה מהירה אליו מאפשרים לספק לאדם שחווה דום לב טיפול מידי וכך להציל את חייו.

מה קובע החוק ועד כמה הוא מיושם בפועל?
תקנות הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים – או בשמן המוכר יותר, חוק הדפיברילטורים – קובעות כי ישנה חובת הצבת דפיברילטור אוטומטי בכל מקום ציבורי שעשויים להגיע אליו יותר מ-500 בני אדם.
החוק מתייחס למקומות העבודה הגדולים, לתיאטראות, תחנות רכבת, שדות תעופה, אצטדיונים, בתי אבות, בתי סוהר, בתי מלון, בריכות ציבוריות, מרכזי כנסים, גני אירועים, מוסדות חינוך ועוד.
בחוק גם קבוע קנס למי שלא יתקין ציוד החייאה קריטי זה: כ-13,000 ש"ח. למרבה הצער, למרות העלות הנמוכה של דפיברילטורים אוטומטיים, רק כשליש מהמקומות שמחויבים להתקין אותם, ובעצם לא רק החוק מחייב זאת, אלא גם האחריות לשלום העובדים והמבקרים במקום, אכן התקינו דפיברילטור.
ציוד החייאה נוסף
ציוד החייאה נוסף שכדאי להחזיק בכל מקום ציבורי הוא ערכה מקצועית שכוללת את כל הפריטים שמאפשרים מתן מענה הולם ומהיר למצוקות רפואיות קשות.
דוגמה לערכת החייאה שמתאימה למפעלים ומוסדות ציבוריים היא כזו שכוללת מפוח הנשמה, מנתבי אוויר במספר גדלים, בלון חמצן, מסכת חמצן, חוסם עורקים, תחבושות אישיות, ערכת עירוי וכפפות.