בשנת 2008 נחקק חוק חשוב במיוחד: חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים. מאז מוצבים מכשירי ההחייאה, או בשמם המקצועי דפיברילטורים, במקומות ציבוריים בכל רחבי הארץ – ובלא מעט מקרים כבר ניצלו בזכותם חיים.
מה זה דפיברילטור?
דפיברילטור הוא מכשיר מתקדם שמאפשר לספק מענה מהיר, ואפקטיבי, במקרים של דום לב – גם ללא הכשרה רפואית.
מדי שנה עוברים כ-8,000 אירוע לבבי חמור, שמהווה סכנת חיים משמעותית ומידית. אם תוך 7 דקות לא ניתן להם מענה רפואי, הסיכוי לשרוד הוא פשוט אפסי, ולעומת זאת טיפול מתאים תוך דקה מציל חיים בסבירות של 90%. מימד הזמן גם קריטי לגבי מניעת נזק בלתי הפיך לתאי מוח – במצב של דום לב, המשאבה החשובה לא מספקת דם למוח, ובהיעדר חמצן תאי המוח מתים בקצב מהיר מאוד, כך שגם אם האדם נשאר בחיים, הוא עלול לסבול ממצוקות חמורות שיפגעו באיכות החיים שלו.
הדפיברילטור מזהה את הסיבה להפרעה בקצב הלב, ובמידת הצורך מייצר מיד שוק חשמלי. השוק גורם לחזרה של הלב לפעולה סדירה, ובעקבות זאת גם לחזרה תקינה של זרימת הדם והחמצן למוח.
באילו מקומות חובה להציב דפיברילטורים?
חוק הדפיברילטורים מחייב את הצבת המכשיר מציל החיים בכל מקום ציבורי שעשוי להכיל 500 בני אדם ומעלה. בין המקומות: מוסדות ציבור, שדות תעופה, תחנות רכבת, קניונים, תיאטראות, אולמות אירועים גדולים וגם מקומות עבודה שיש בהם כמה מאות מועסקים ומבקרים.
שילוט דפיברילטור בולט חייב להיות גם כן במקום על פי חוק, שכן הוא עשוי להציל חיים בעת חירום.
כמו כן, חובה להציב דפיברילטור אוטומטי בכל בית מלון שיש בו 250 חדרים או יותר ובמטוסים עם 100 מושבים ומעלה.
בחוק המקורי לא נקבע שישנה חובת הצבת דפיברילטורים במוסדות חינוך. ב-2018, לאחר טרגדיה שגרמה למותו של ילד בן 8 בבית הספר לאחר שלקה בדום לב, הוספה לחוק הדפיברילטורים תקנה לפיה גם בבתי הספר שלומדים בהם 500 ילדים או יותר יוצבו המכשירים המתקדמים (למידע נוסף לחצו כאן).
בהקשר זה, חשוב לדעת שאמנם דום לב מזוהה עם אנשים מבוגרים, אבל מדי שנה ישנם כ-200 מקרים של אירוע לבבי מהסוג הזה בקרב ילדים ונערים עד גיל 18.
נקודת התורפה – אכיפת החוק
לפי הערכות שונות, רק בכשליש עד חצי מהמקומות שבהם חובה על-פי חוק הדפיברילטורים להציב את המכשיר הוא אכן מוצב. למרבה הצער, המודעות לחשיבות של מתן המענה המהיר מאוד לכל מקרה של דום לב עדיין לא גבוהה מספיק, וגם כשיש מודעות לא תמיד היא מתורגמת לפעולה ולרכישת דפיברילטור אוטומטי (למרות שעלותו אינה גבוהה, ובוודאי לא ביחס לתקציב של מקום עבודה עם כמה מאות עובדים).
למרבה הצער, גם האכיפה בתחום כמעט ולא קיימת, ואולי הדרך היעילה ביותר להבטיח נוכחות של דפיברילטורים במרחב הציבורי, וכך לצמצם את מקרי המוות הניתנים למניעה, היא לחץ של העובדים ושל הציבור הרחב על מקבלי ההחלטות בכל מקום שמחויב על-פי החוק להציב את המכשיר.