דפיברילטור הוא אחד המכשירים המתקדמים ביותר שפותחו עבורנו. במקרים של דום לב, הוא מהווה את ההבדל בין חיים למוות, כשהפעלה נכונה שלו לא "רק" מצילה חיים, אלא גם מונעת נזקים מוחיים חמורים. כידוע, בהתאם לחוק, ישנו דפיברילטור אוטומטי במקומות הומי אדם – וכדאי לדעת מתי מחברים אותו ובעיקר איך. מדובר בפעולה שכל אחד וכל אחת יכולים לבצע, ומאחר שבמקרים שבהם הלב מפסיק לפעום כל שנייה היא קריטית, חשוב להבין מהו הסדר הנכון של המהלכים.
מתי מחברים דפיבריליטור?
כשאדם בסביבתכם מאבד את ההכרה, והנשימה שלו לא תקינה (וכמובן אם הוא כלל לא נושם), יש שתי פעולות שחובה לבצע באופן מידי: להתקשר למד"א (כדי שאמבולנס יוכל לצאת לדרך בלי עיכובים מיותרים, וגם על-מנת לקבל הנחיות ספציפיות) ולשלוח מישהו שנמצא בסביבה להביא את הדפיברילטור.
עד להגעת המכשיר מציל החיים, שהחוק מחייב גם שילוט מתאים כדי שאפשר יהיה לאתר אותו בלי לבזבז זמן יקר, מבצעים לאדם שאיבד את ההכרה עיסוי לב. הקצב הנכון הוא 100 לחיצות לדקה.
לקריאת המדריך המלא על החייאה ושימוש בדפיברילטור לחצו כאן
חיבור דפיברילטור לאדם שנמצא בסכנת חיים חייב להתבצע באופן מיידי כשהמכשיר מובא אליכם.
חיבור דפיברילטור ללב – לפעול בדיוק לפי ההנחיות
לאחר שאתם מבינים מתי מחברים דפיברילטור ללב, השלב הבא הוא כמובן ביצוע החיבור באופן נכון.
ברגע שתפתחו את המכסה של הקופסה שבה נמצא המכשיר ותפעילו אותו, תשמעו הוראות. ברוב הדגמים, ההוראות הן בעברית. כאמור, מדובר במכשיר משוכלל מאוד מצד אחד ומצד שני פשוט מאוד לתפעול (אגב, חוץ מהדפיברילטור האוטומטי, שמוצב במקומות שמגיעים אליהם בני אדם רבים ישנו גם דפיברילטור חצי אוטומטי, שעבורו כן נדרשת מיומנות מסוימת, והוא מוצב בעיקר במרפאות שבהן באופן טבעי יש כוח אדם מיומן).
בכל מקרה, יש לחשוף את החזה של האדם ע"י קריעת החולצה או גזירתה. עוד דגש משמעותי הוא לוודא שהאדם לא נוגע בחפצים מתכתיים כלשהם, ושגם אין מגע בין הגוף שלכם לגוף של האדם.
הפעולה הבאה היא לקחת את שתי המדבקות, להדביק אחת מהן מעל לפטמה הימנית של האדם ואת השנייה מעט מתחת לפטמה השמאלית. מוודאים שהמדבקות צמודות היטב, ומקשיבים בתשומת לב להוראות. בחלק מהמקרים, תתבקשו ללחוץ על הכפתור שמייצר שוק חשמלי – וכמובן שיש למלא אחר ההנחיה.
מה חשוב לעשות אחרי השוק החשמלי?
לאחר חיבור דפיברילטור ומתן שוק חשמלי, המכשיר ינחה אתכם להמשיך בעיסוי הלב. עיסוי לב מתבצע על-ידי לחיצות חזקות במרכז בית החזה, כאמור בקצב של 100 לדקה. הידיים צריכות להיות ישרות, כשהאחת מונחת על השנייה, והמרפקים נעולים. אם אתם מתעייפים, בקשו ממישהו שיחליף אתכם, אבל בכל מקרה חשוב להמשיך בעיסוי רציף עד להגעת אנשי מד"א. פעולה זו עשויה להציל חיים.