בכל יום, בממוצע, לא פחות מ-20 ישראלים לוקים בדום לב. ההפסקה הפתאומית והמוחלטת של פעילות המשאבה גורמת לכך שלא יגיעו דם וחמצן לשאר האיברים בגוף, והתוצאה היא סכנת חיים ממשית ומובהקת. למעשה, ללא טיפול מתאים תוך זמן קצר נגזר דינו של האדם למות, בעוד שהסדרה מחודשת של קצב הלב, באמצעות דפיברילטור תוך דקה, מבטיחה כמעט בכל המקרים הישארות בחיים.
בנוסף, ככל שהמענה שניתן באמצעות מכשיר החייאה זה מהיר יותר, קטן הסיכון לנזק מוחי. אי לכך, מובן לגמרי מדוע חוקק חוק הדפיברילטורים שמחייב מקומות ציבוריים שמגיע אליהם קהל רב (500 בני אדם ומעלה) להצטייד במכשיר מציל החיים ולהוסיף שילוט ברור לגבי מיקומו. מאז 2018 ישנה גם חובה להציב דפיברילטור בבתי ספר (עם 500 תלמידים או יותר) – וכדאי כמובן שבכל מקום שכזה יהיה לפחות אדם אחד שיודע בדיוק איך להשתמש במכשיר, כך שברגע האמת ניתן יהיה להפיק ממנו את מלוא התועלת.
מהו דפיברילטור אוטומטי ולמה מומלץ להצטייד בו?
ישנם מספר סוגי דפיברילטורים. האופציה המומלצת לבתי הספר, למוסדות הציבור, לבתי העסק, לתיאטראות ולשאר המקומות שמחויבים עפ"י חוק להצטייד במכשיר (וגם למי שלא חייב, אבל מבין את החשיבות של הדפיברילטור) היא דגם אוטומטי.
דפיברילטור אוטומטי מתאפיין ביכולת לקבל החלטות בכוחות עצמו – האם נדרשת מכת חשמל (ישנן מספר סיבות אפשריות להתרחשות דום לב, ורק בחלק מהמצבים שוק חשמלי יסדיר את פעילות הלב) ואם כן – מהי העוצמה הרצויה.
בנוסף, מתאפיינים המכשירים האוטומטיים במתן הסברים מפורטים בכל שלב ושלב, כך שגם מי שלא עבר הכשרה כלשהי ואין לו ידע רפואי יוכל להציל חיים. יחד עם זאת, לאחר הצבת דפיברילטור הדרכה מסודרת לעובדים היא בהחלט רעיון נכון.
האם לאחר הצבת דפיברילטור הדרכה מסודרת לצוות היא חובה?
לכל דפיברילטור הוראות שימוש ספציפיות, אך ככלל, הפעלתם מתנהלת על סמך ההוראות שמשמיע המכשיר (כשבאופן טבעי כשמחפשים דפיברילטור הדרכה בעברית היא יתרון משמעותי).
הפעולה הראשונה שאותה יש לבצע כשנתקלים באדם ללא הכרה לאחר שהתמוטט היא להתקשר למד"א. אם האדם לא נושם, יש לעסות את הלב שלו. נציג מד"א ינחה אתכם לגבי הקצב הנכון של העיסוי, וליתר ביטחון כדאי שתזכרו שמדובר ב-100 בדקה.
קראו כאן מידע בדיוק מתי מחברים דפיברילטור >>
במקביל, בקשו שיביאו לכם את הדפיברילטור. לאחר פתיחת המכסה של המכשיר תקבלו ממנו הוראות ברורות, כאמור בדרך כלל בעברית. יש להדביק את שתי המדבקות על החזה של האדם ולהמתין לאבחון שמבצע המכשיר. דפיברילטורים אוטומטיים מחליטים באופן עצמאי האם לתת שוק חשמלי. לאחר השוק יש להמשיך בעיסוי הלב. במידת הצורך, תינתן מכת חשמל נוספת, ולפניה המכשיר ינחה אתכם מתי לעצור את העיסוי ומתי לחדש את הפעולה החשובה. הטיפול נמשך עד להגעת צוות רפואי.
בכל מקרה, לאחר הצבת דפיברילטור הדרכה מקצועית לפחות לחלק מהצוות היא צעד חכם. כשחיי אדם מוטלים על הכף והלחץ רב, אותה הדרכה תורמת לשקט הנפשי של מי שיפעיל את המכשיר.
לחצו כאן לקריאה נוספת עח הפעלת דפיבריליטור בזמן אמת.