החיים שלנו פריכים. בדרך כלל, ביומיום, אנחנו משתדלים להדחיק את העובדה הזו, אבל יש מצבים שבהם התעלמות מהעובדה הזו עלולה להוביל למחיר כבד. במיוחד מומלץ לא להתעלם מהסכנה לעבור אירוע לבבי חמור – דום לב.
סיבה אחת לכך היא שבמקרים אלה כבר אחרי 4 דקות נגרם נזק מוחי בלתי הפיך, וכעבור כ-3 דקות נוספות כבר אי אפשר להציל את האדם. סיבה שנייה היא שהמין האנושי הצליח לפתח מענה אפקטיבי למצבים שבהם הלב פשוט מפסיק לעבוד – הדפיברילטור הנייד.
מה זה דפיברילטור נייד ומי יכול לתפעל אותו?
בעבר, רק בתי חולים ומרפאות גדולות יכלו להרשות לעצמם להחזיק דפיברילטור. הטכנולוגיות שהולכות ומשתכללות בכל התחומים הביאו לייצור מכשירי החייאה, עם כל היכולות הנדרשות, אבל בעל מימדים קומפקטיים ועם משקל מינימלי – כ-1.5 ק"ג בלבד.
בהתאם, כיום אנחנו יכולים להיעזר במידת הצורך ובמצבי חירום גם מהאופציה של דפיברילטור נייד.
דפיברילטור קל משקל וקטן מידות ניתן לקחת לכל מקום בפשטות, כולל למשל לטיולים ואפילו לחו"ל. הפעלת המכשיר פשוטה ואינטואיטיבית, ובהתאם כל אחד וכל אחת יכולים להיעזר בו אם נוצר צורך שכזה. למעשה, הדגמים המתקדמים מנחים אותנו מה לעשות בכל שלב ושלב, עם הוראות ברורות, קלות להבנה גם תחת לחץ (ומן הסתם כשמתבצעת הצלת חיים, יש לחץ) ואפילו בעברית בחלק מהמכשירים.
למי כדאי להחזיק דפיברילטור נייד?
החוק בארץ מחייב בעלי עסקים גדולים (כאלה שעשויים להגיע אליהם 500 לקוחות ביום) להחזיק דפיברילטור וכמובן לוודא שהוא תקין. גם במקומות שמגיעים אליהם 500 בני אדם ביום – בריכות, קניונים, מוסדות חינוך, מוסדות ציבור שיש בהם קבלת קהל ועוד ועוד – חלה על המנהלים חובת הצבת מכשיר החייאה.
החוק לא מחייב כמובן אנשים פרטיים להחזיק דפיברילטור נייד – אבל יש מצבים שבהם זהו אינטרס מובהק שלהם, כך שאם חלילה ילקו בדום לב, מי שבסביבתם הקרובה יוכל להציל אותם.
במיוחד כדאי לשקול רכישת דפיברילטור נייד וקומפקטי לאוכלוסיות הבאות:
- מי שנמצא או נמצאת בקבוצת סיכון מוגבר ללקות בדום לב – עקב סוכרת, עישון, רמת שומנים חריגה בדם, יתר לחץ דם.
- מי שכבר התרחש במשפחה שלו אירוע דומה – וזאת בגלל המרכיב הגנטי.
- בעל מומים מולדים בלב.
- מי שעברו התקף לב.
- אנשים שנוטלים תרופות שבין תופעות הלוואי שלהן עלייה בסיכון לדום לב.
בכל מקרה שיש ספק, ניתן להתייעץ עם קרדיולוג מומחה ולשמוע את חוות דעתו.
אגב, כדאי לדעת שסטרס מכל סוג שהוא גורם לדם שלנו להיות סמיך יותר. הסיבה לכך היא העלייה ברמות הקורטיזול בדם (קורטיזול הוא הורמון שמופרש במצבי לחץ כדי לאפשר לגוף להתמודד עם האיומים). מתח מתמשך פוגע בלב, ומגביר את הסיכון להתרחשות אירועים לבביים.