מוות לבבי פתאומי – מצב שהוא תוצאה של חלק גדול מהמקרים של דום לב – הוא אחת מסיבות המוות הנפוצות. בארה"ב למשל מתים בדרך זו כ-1,000 בני אדם מדי יום. על מנת שהפסקת פעילות הלב לא תגרום למותו של האדם, נדרשת התערבות מיידית: כל שנייה של עיכוב מיותר היא קריטית. אם הטיפול מתבצע תוך דקה מרגע התרחשותו של דום הלב, הסיכויים של האדם שלקה בליבו לשרוד הם 90% ואפילו יותר. אם לעומת זאת חלפו 7-8 דקות והאדם לא קיבל טיפול, הנזק שנגרם למוח שלו עקב הפגיעה בזרימת הדם ואספקת החמצן אליו הוא בלתי הפיך ולמעשה אין סיכוי להישאר בחיים.
מכשיר דפיברילטור "חצי אוטומטי"
המכשירים החצי אוטומטיים (פענוח אוטומטי + תפעול ידני) הינם מכשירי AED המאבחנים את קצב הלב בצורה אוטומטית. לאחר החיבור והאבחון המכשיר מחליט האם מומלץ או לא מומלץ לתת שוק בהתאם להחלטה הוא מכריז למטפל לא לגעת בחולה וללחוץ על כפתור השוק.
יתרון: מאפשר למטפל לוודא כי אף אחד לא נוגע בחולה ולשחרר שוק בצורה בטוחה.
חסרון: מצריך מהמטפל ללחוץ על כפתור השוק.
איך דפיברילטור חצי אוטומטי מציל חיים?
ישנם שלושה סוגי דפיברילטורים – ידני, חצי אוטומטי ואוטומטי. שלושתם מבצעים למעשה את אותה הפעולה והיא מתן שוק חשמלי ללב. בחלק מהמצבים של דום לב הסיבה להפסקת פעולת המשאבה החשובה היא הפרעת קצב ובפרט פרפור חדרים – מצב מסוכן במיוחד שבו חלק מהתאים בלב שולחים גירויים חשמליים לא סדירים וכתוצאה מכך שריר הלב מקבל גירויים לא מתואמים ולא יכול להתכווץ באופן תקין. התוצאה היא חוסר יכולת לשלוח דם אל כל חלקי הגוף וכשהמוח לא מקבל את החמצן הנחוץ לו דרך זרם הדם התאים בו מתים באופן מהיר מאוד.
השוק החשמלי שמספק דפיברילטור חצי אוטומטי (כמו גם סוגי הדפיברילטורים האחרים) מבצע מעין פעולת Reset ללב ומיד לאחריה התאים חוזרים להיות מתואמים ולשגר את הגירויים החשמליים ה"נכונים". קצב הלב חוזר להיות סדיר וכך גם אספקת הדם למוח ולשאר האיברים.
מה ההבדל בין הדפיברילטור החצי אוטומטי לדפיברילטור האוטומטי?
כאמור, גם דפיברילטור חצי אוטומטי וגם דפיברילטור אוטומטי מייצרים שוק חשמלי ללב. שני סוגי המכשירים עושים זאת באמצעות שתי אלקטרודות גדולות או שני לוחות על החזה של אדם שלקה בליבו.
במקביל, ישנם גם שני הבדלים משמעותיים: מבחינת מהירות הפעולה ומבחינת המיומנות הנדרשת לצורך תפעול כל מכשיר.
הדפיברילטורים החצי אוטומטיים פועלים מהר יותר מאלה האוטומטיים. כאמור, לכל שנייה שבה הלב לא פועם יש השפעה עצומה על המוח ולכן זהו כמובן יתרון דרמטי לטובת המכשירים החצי אוטומטיים. מצד שני, את הדפיברילטור האוטומטי יכול כל אדם להפעיל ואין צורך בשום ידע, ניסיון או הכשרה. הפעלת המכשירים החצי אוטומטיים מחייבת ידע מסוים שכן מפעיל המכשיר הוא זה שקובע את עוצמת השוק החשמלי וזאת על סמך הנתונים הרלוונטיים שמופיעים על הצג (בדפיברילטור אוטומטי המכשיר מחשב בעצמו את כמות האנרגיה האופטימלית הנדרשת להסדרת קצב הלב).
איפה חשוב במיוחד להציב דפיברילטור מסוג זה?
המאפיינים המשמעותיים הנ"ל של דפיברילטור חצי אוטומטי – הצורך בהכשרה כדי להפיק ממנו את מלוא התועלת האפשרית והתגובה האפקטיבית במיוחד – הופכים אותו למתאים במיוחד לקליניקות פרטיות של רופאים, חברות בתחום העזרה הראשונה, חובשים מוסמכים ואמבולנסים. במקומות ציבוריים שבהם במידת הצורך קרוב לוודאי שמכשיר ההחייאה יופעל על-ידי אדם לא מיומן יוצבו באופן טבעי דפיברילטורים אוטומטיים.