ב-18.5.2016 התמוטט גבר בן 56 במכון כושר בירושלים (קישור). אחד העובדים במקום חיבר אותו לדפיברילטור כך שכשצוות מד"א הגיע למקום הגבר עדיין היה בחיים וניתן היה לפנותו לבית החולים ולהמשיך בטיפול. ב-2017 ד"ר מתיו פרידמן התמוטט ברחוב וחייו ניצלו בזכות דפיברילטור – המכשיר שמזהה האם ישנה הפרעה בקצב הלב ובמידת הצורך מייצר מכת חשמל שתסדיר את הפעילות בלב ותמנע פגיעה חמורה ואפילו מוות – וישנם עוד מקרים שבהם חוק הדפיברילטורים שחוקק ב-2008 הציל חיים.
מה קובע חוק הדפיברילטורים?
חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, או בשמו המוכר יותר חוק הדפיברילטורים, חוקק ב-2008. לפי חוק חשוב זה, בכל מקום ציבורי שעשויים להגיע אליו יותר מ-500 בני אדם, בבתי מלון עם למעלה מ-250 חדרים ובמטוסים עם 100 מקומות לפחות. הצבת כל דפיברילטור אוטומטי במועדונים, ועדי בניינים גדולים, חדרי כושר, מפעלים, שדות תעופה, אולמות אירועים, בתי אבות, תחנות רכבת, מקומות עבודה גדולים, תאטראות, קניונים ושאר מקומות הומי אדם תתבצע כך שהמכשיר יהיה נגיש. דגש נוסף לפי החוק הוא שלטי הכוונה אל הדפיברילטור בכל אחת מהקומות במבנה. (פירוט החוק)
מה כולל השינוי החשוב בחוק מ-2018?
בשנת 2018 יזמו חברי הכנסת אחמד טיבי ויעקב מרגי תוספת חשובה במיוחד לחוק שמחייב הצבת דפיברילטור במקומות ציבוריים. למעשה, מדובר בהרחבה שמחייבת גם בתי ספר שיש בהם יותר מ-500 תלמידים להציב מפעם (זהו השם שקבעה האקדמיה העברית למכשיר מציל החיים).
בהקשר זה, כדאי לדעת שדום לב הוא לא תופעה שמתרחשת רק בגיל מבוגר. על-פי הסטטיסטיקות העדכניות, 1 מכל 40 בני אדם שלוקים בדום לב הוא ילד או בן נוער, ולפי ההערכות מדי שנה ישנם בארץ כ-200 מקרים של דום לב מתחת לגיל 18. מאחר שאותם צעירים שוהים שעות רבות בבתי הספר, הצבת דפיברילטור בהם יכולה למנוע לא מעט מקרי מוות טראגיים.
האם אכן יש דפיברילטור בכל מקום שהחוק מחייב זאת?
לא.
החוק התקבל כאמור כבר ב-2008. במדינות מפותחות אחרות התקבלו חוקים דומים להצבת דפיברילטור במקומות ציבוריים כבר בתחילת המאה ה-21 – אבל גם כיום ישנם עדיין מקומות רבים שאמור להיות מוצב בהם מפעם אבל אין. לפי ההערכות, רק בכשליש מהמוסדות יש דפיברילטור ובכל מקרה עדיין אין אכיפה של ממש בתחום.
למה כל כך חשוב שיהיה דפיברילטור במקומות ציבוריים?
חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים הוא חוק שיישום מלא שלו ימנע מקרי מוות רבים מדי שנה. גם ההרחבה לגבי מוסדות חינוך עשויה כאמור להציל את חייהם של ילדים ובני נוער – ואגב, היוזמה של חבר הכנסת אחמד טיבי להוסיף את התיקון החיוני לחוק נולדה בעקבות טרגדיה שבה ילד בן 8 בשם אדם עבר דום לב בחצר בית הספר שלו ולצוות במקום לא הייתה שום דרך לעזור לו ולמנוע את מותו.
הסיבה לחשיבות העצומה של הדפיברילטורים היא שבמקרה של דום לב הסיכוי לשרוד אותו ללא טיפול מידי הוא לא יותר מ-10%. מימד הזמן הוא קריטי ביותר במקרים אלה, ובפרט אם נדרשת הסדרה של קצב הלב באמצעות חשמל, וליתר דיוק שוק חשמלי אשר משתק כהרף עין את פעילות הלב – על-מנת שלאחר מכן, כשהוא חוזר לפעול, הפעימות שלו יהיו סדירות. המחקרים הרפואיים בנושא גילו שאותו שוק חשמלי הכרחי חייב להתבצע תוך לא יותר מ-7 דקות מרגע התחלת האירוע החמור (פרק זמן שבו הסיכוי להגעת אמבולנס או עזרה רפואית מקצועית אחרת הוא אפסי). כמו כן, מתן שוק חשמלי בעזרת דפיברילטור תוך דקה מהרגע שבו האדם מתמוטט מצילה את חייו בלא פחות מ-90% מהמקרים!
כל עוד הלב אינו חוזר לפעילות תקינה, נפגעת זרימת הדם למוח וכל שנייה מגבירה את הסיכון להיווצרות נזק חמור ובלתי הפיך. בהתאם לכך, הנוכחות של הדפיברילטורים במקומות ציבוריים, ומיומנות בתפעולם על-ידי מי שנמצא באותו מקום, היא פשוט קריטית להצלת חיים.