דפיבריליטור הוא מכשיר מציל חיים במקרים של דום לב. הדרך שבה מצליח מכשיר זה להחזיר את הלב שנדם לפעילות תקינה היא באמצעות זרם חשמלי. בעבר, ברוב המכשירים הדפיברילציה הייתה חד-כיוונית, אבל בשנים האחרונות ניתן למצוא במקומות רבים גם דפיברילטור ביפאזי – כלומר מכשיר שבו הזרם החשמלי יכול לנוע בשני הכיוונים. כדאי להכיר את ההבדלים העיקריים בין שני סוגי המכשירים ואת יתרונות האופציה הביפאזית.
מהם ההבדלים בין הדפיברילטור הביפאזי לדפיברילטור המונופאזי?
כל דפיברילטור כולל 2 אלקטרודות המוצמדות לגוף בסמוך ללב. בדפיברילטורים המונופאזיים הזרם החשמלי יוצא מאלקטרודה אחת, מגיע אל הלב וממנו ממשיך אל האלקטרודה השנייה. לעומת זאת, דפיברילטור ביפאזי מאפשר כאמור לזרם החשמלי לנוע בשני הכיוונים: מאלקטרודה אחת אל הלב וממנו אל האלקטרודה השנייה, אבל גם בכיוון ההפוך, כלומר חזרה אל האלקטרודה הראשונה.
חשוב להבין שהגוף, גם במצב של דום לב, מייצר התנגדות מסוימת לזרם החשמלי. בהתאם לכך, תכנון הדפיברילטורים השונים מחויב למצוא איזון מדויק ועדין מאוד – מצד אחד, עוצמת זרם מספקת כדי לאפשר את ה-ReStart ההכרחי, מציל החיים, ומצד שני לא חזק מדי כדי לא לגרום נזקים לאדם.
הדפיברילטור המונופאזי, עקב הזרימה החד-כיוונית וצורת הגל שמאפיינת את הזרם החשמלי, נדרש לעוצמה רבה יחסית – בדרך כלל בטווח של 200-360 ג'אול. הדפיברילטורים הביפאזיים יכולים לייצר את אותו אימפקט בעוצמות נמוכות יותר, של 120-200 ג'אול.
היתרונות של דפיברילטור ביפאזי
דפיברילטור ביפאזי מדגם מתקדם יודע למדוד את ההתנגדות של הגוף של המטופל הספציפי לזרם חשמלי, ולבחור את רמת המתח. חשוב להדגיש כי לאנשים שונים יש התנגדות שונה, ובאופן טבעי דפיברילציה מותאמת במדויק לאדם היא היעילה ביותר.
במרבית המקרים, העוצמה ההתחלתית של הדפיברילציה במכשירים הביפאזיים תהיה 120 ג'אול, ובהתאם לצרכים ולמצב המתפתח תעלה – אבל לא מעבר ל-200 ג'אול.
האפשרות לבצע דפיברילציה על בסיס עוצמת זרם נמוכה יותר מייצרת מספר יתרונות משמעותיים:
- סיכון מופחת לסיבוכים אצל האדם שלקה בליבו, ובפרט שכיחות נמוכה יותר של תפקוד לקוי של שריר הלב.
- סיכון מופחת להיווצרות כוויות בעור בזכות רמת האנרגיה הנמוכה.
- הדפיברילטור עצמו יכול להיות יותר קטן וכן בעל משקל קל יותר, ולכן נוח יותר לשימוש.
- צריכת האנרגיה של הדפיברילטורים הביפאזיים נמוכה יותר ולכן הסוללות שלהם מחזיקות מעמד זמן רב יותר.
- תחזוקתו של הדפיברילטור הביפאזי קלה יותר בהשוואה לדפיברילטורים המונופאזיים.
דגשים נוספים
מבחינת האדם שברגע האמת משתמש בדפיברילטור כדי להציל אדם שלקה בדום לב, אין הבדל בין דפיברילטור ביפאזי למונופאזי. הדגמים המתקדמים מתאפיינים בהפעלה קלה, כולל הוראות מדויקות בקול, בחלק מהמקרים בעברית, כך שכל מה שצריך לעשות הוא לפעול לפי ההנחיות.
בכל מקרה, חשוב כמובן לבחור דגם איכותי של יצרנית דפיברילטורים מוכרת ומובילה בתחום. כאן תמצאו טבלה שמשווה בין מספר דגמים מובילים. דגש נוסף הוא תחזוקה מוקפדת, על-פי ההוראות של היצרן, כך שאם חלילה יידרש השימוש במכשיר, הוא ימלא את ייעודו בהצלחה.