חוק הדפיברילטורים – או בשמו הרשמי, חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים – מפרט מהם המקומות שעליהם חלה חובת החזקת המכשיר מציל החיים. כמו כן, קבע החוק שהגורם שאחראי על הרשימה הנ"ל, ובהתאם הוא רשאי גם לשנותה, הוא שר התעשייה, המסחר והתעסוקה (מאז השתנה שם המשרד למשרד הכלכלה והתעשייה), בתיאום עם ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת. באופן עקרוני, חובת החזקת דפיברילטור חלה על מקומות ציבוריים שמגיעים אליהם אנשים רבים.
רשימת המקומות הציבוריים בהם קיימת חובת החזקת דפיברילטור
סעיף 2 א' בחוק הנ"ל קובע כי חובת החזקת דפיברילטור חלה על "מחזיק מקום ציבורי". בתוספת לחוק מפורטת רשימת המקומות הציבוריים שהאחראים עליהם מחויבים לרכוש דפיברילטור מתאים ולהציב אותו במיקום בולט לעין:
- משרדי ממשלה – שמקיימים קבלת קהל, ושבימים אלה מגיעים אליהם 500 בני אדם או יותר.
- רשויות מקומיות – שעונים על הכלל הנ"ל של קבלת קהל ומספר המבקרים.
- אצטדיוני ספורט – שיש בהם 500 מקומות ומעלה.
- מוסדות השכלה גבוהה (על תיכונית) – עם 500 תלמידים או יותר.
- אולמות אירועים ומרכזי כנסים – שקיבלו רישיון לארח 500 איש ומעלה.
- מכוני כושר – עם יותר מ-500 מנויים.
- בתי דיור מוגן ובתי אבות.
- בתי מלון – עם 250 חדרים או יותר.
- בתי מעצר ובתי סוהר.
- בריכות שחייה ציבוריות.
- חופי רחצה מוכרזים.
- תחנות אוטובוס מרכזיות – בהתאם להגדרה בפקודת התעבורה.
- תחנות רכבת – שעוברים בהן יותר מ-500 אנשים ביום.
- שדות תעופה ונמלים.
- אוניות – שיש בהן מקומות ל-100 נוסעים.
- מטוסים – עם 100 מושבים או יותר.
האם מקומות עבודה מחויבים גם כן בהצבת דפיברילטור?
מקומות עבודה גדולים – עם יותר מ-500 עובדים בשגרה – מחויבים גם כן להציב בשטחם דפיברילטור וכן למנות אדם שיהיה אחראי על תקינות מכשיר ההחייאה, יבצע בו את כל הבדיקות הנדרשות ויוודא שהשילוט עומד בתקנות הרלוונטיות.
עוד כדאי לדעת שתקנות הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים משנת 2014 מפרטות גם את החובות ביחס לבניינים עם יותר מקומה אחת שחלה עליהם חובת החזקת דפיברילטור. עפ"י סעיף 3 בתקנות הנ"ל, יוצב לפחות מכשיר אחד בכל שתי קומות צמודות שמספר המבקרים בהן ביום (ביחד) עשוי להיות 500 או יותר.
באופן דומה, אם ישנה קומה באורך של יותר מ-300 מ', ומספר המבקרים בה עשוי להיות יותר מ-500, יוצבו בקומה מספר דפיברילטורים כך שהמרחק ביניהם יהיה לכל היותר 300 מ'.
חובת החזקת דפיברילטור במוסדות חינוך
בשנת 2018 אושר תיקון חשוב לחוק לימוד עזרה ראשונה והחזקת מכשירי החייאה וערכות עזרה ראשונה בבתי ספר. את התיקון לחוק יזמו חברי הכנסת אחמד טיבי ויעקב מרגי. לפי התיקון, גם בתי ספר שיש בהם יותר מ-500 תלמידים יציבו בשטחם דפיברילטור. בנוסף, נקבע כי כל תלמידי כיתות י' בארץ יעברו השתלמות שתקנה להם מיומנויות בסיסיות בהושטת עזרה ראשונה, כולל תרגולים מעשיים.